Pages

Friday, 12 August 2011

Cara Meningkatkan Metabolisme Secara Semulajadi

Entry kali ini, saya akan berkongsi tentang cara meningkatkan metabolisme secara semulajadi bagi membantu anda untuk mencapai dan mengekalkan berat badan yang sihat tanpa menggunakan ubat herba atau ubat yang mempunyai kesan sampingan kepada diri anda.

Metabolisme adalah mekanisme yang menukarkan makanan kepada sumber tenaga yang memberi tenaga kepada badan anda. Sekiranya metabolisme anda meningkat, badan anda boleh membakar lebih banyak kalori dalam badan anda pada kadar yang lebih cepat walaupun anda hanya duduk ataupun tidur. Ini akan membantu anda menurunkan berat badan dan kekal sihat dengan lebih mudah lagi. 

Cara Meningkatkan Metabolisme Secara Semulajadi

Bersenam. 
Apabila anda bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari, anda akan meningkatkan kadar metabolisme anda dalam tempoh 24 jam berikutnya. Contohnya berjalan lebih jauh apabila anda pergi membeli-belah, menggunakan tangga daripada menggunakan lif dan melakukan lebih banyak aktiviti di sekitar rumah(bercucuk tanam, menyapu, menyiram pokok bunga dan sebagainya). Semua ini boleh membantu meningkatkan metabolisme anda. 

Membina Otot. 
Lebih banyak otot yang anda miliki, lebih banyak kalori anda bakar tanpa mengira faktor-faktor yang lain. Saya tahu diet protien yang rendah boleh menyebabkan kehilangan otot, tetapi anda boleh mendapatkan otot dan mengurangkan lemak dalam tubuh dengan mengamalkan makan makanan diet serat protien tinggi yang sihat serta digabungkan dengan senaman aerobik dan latihan berat badan. Jadi, mulakan latihan anda secepat mungkin dari sekarang. 

Makan Makanan Yang Tidak Terlalu Berat Lebih Kerap. 
Lagi lama anda menunggu diantara waktu makan, lebih lambat badan anda memulihkan tenaga dalam badan anda dan mengurangkan kadar metabolisme diri anda. Pastikan anda mendapatkan sekurang-kurangnya 800 kalori setiap hari untuk badan anda. Makan 4 hingga 6 kali makanan yang tidak terlalu berat setiap 2 hingga 3 jam bermula dengan sarapan pagi. Daripada ini kadar metabolisme anda meningkatkan, dapat menstabilkan kadar gula dalam darah, membekalkan sumber tenaga kepada tubuh badan dan membantu anda mengelakkan daripada makan terlalu banyak di kemudian masa. 

Mengamalkan Diet Yang Sihat. 
Pastikan anda mendapatkan protien yang optimum untuk mengekalkan otot yang baik. Makan makanan yang mengandungi kadar serat yang tinggi(high fiber food) dan makanan pembakar lemak untuk melajukan kadar metabolisme anda. Minum air sekurang-kurangnya 8 auns gelas sehari. 

Bersantai Dan Berehat. 
Badan anda telah berkerja keras untuk memastikan suhu badan anda di 98.6. Oleh itu, anda boleh meminum air sejuk/ais untuk membantu meningkatkan metabolisme anda. Ini kerana 70% daripada badan anda memerlukan air. Sekiranya badan tidak mendapat air yang cukup, ini melambatkan semua sistem badan anda termasuk kadar metabolisme anda.

Seperti yang anda lihat, untuk meningkatkan kadar metabolisme memerlukan anda untuk mengubah beberapa tabiat lama anda. Menggabungkan Cara Meningkatkan Metabolisme Secara Semulajadi diatas  dengan Top 10 Makanan Pembakar Lemak akan meningkatkan lagi kadar metabolisme anda.

3 comments:

Cik Ila said...

info menarik! ;)

slm perkenalan..jumpe kt innit td..

GoGoHealthy! said...

Trima kasih Cik Ila..
Slm perkenalan sama kamu juge..
:-)

siPenulis said...

Saya amalkan minum air sejuk segelas setiap petang, mmg berkesan. Yay~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...